Powered By Blogger

dimarts, 2 d’octubre del 2012

Personatges de la República romana

Hola nois i noies de Primer de Batxillerat !!

Deixeu aquí els vostres comentaris sobre algun d'aquells personatges de la República romana que hem comentat a classe.
A veure si entre tots i totes, podem completar l'etapa històrica.
Bona feina !!

6 comentaris:

  1. Jo no hi trobo cap problema

    ResponElimina
  2. Cincinnat
    Va néixer el 519 aC.
    Va ser un magistrat romà, membre dels patricis i oposat als plebeus, el 460 aC va ser anomenat consol de manera il·legal i el 458 aC també va ser anomenat dictador.
    Es va oposar a obrir el consolat als plebeus i el 439 aC el van tornar anomenar dictador oposant-se a les maquinacions d´Espuri Meli.

    ResponElimina
  3. Horaci (65 a. C.-8 a.C.) va néixer a Venúsia, al sud d'Itàlia, en una família humil. El seu pare era llibert, però es va esforçar per donar la millor educació al seu fill, primer a Roma i després a Atenes. Va lluitar en defensa de la República amb el bàndol dels assassins de Juli Cesar contra August a Filipos. Després de la victòria d'August va tornar a Roma i va ser amnistiat, malgrat que li van ser confiscades les terres de la seva família. Va escapar de la pobresa treballant com a funcionari fins que Virgili li va presentar Mecenas. A més d'una profunda amistat, Mecenas li va donar suport econòmic perquè pogués viure de la poesia fins al punt de regalar-li una finca al camp sabí, on va retirar-se sovint. Va restar apartat de càrrecs polítics que no li interessaven fins al punt que va rebutjar ser secretari privat d'August. El poeta va morir pocs mesos després de Mecenas i va ser enterrat al seu costat.




    Cincinnat va ser cònsol de Roma el 460 aC i dictador el 458 aC, reclamat pel Senat, quan es dedicava al conreu de les seves terres per a contenir els perillosos atacs dels eques, els quals derrotà paral•lelament a la victòria de Coriolà contra els volscs. El 438 aC va ser de nou dictador per tal de defensar la constitució del 444 aC de l'actuació liberal i democràtica del patrici Espuri Meli.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El poeta Horaci va viure a començaments de l'Imperi i no és un dels personatges llegendaris, sinò real i ben real...

      Elimina
  4. Cincinnat va néixer el 519 aC. Va ser un magistrat romà i membre dels patricis.
    Al 460 aC va ser cònsol de manera il·legal, però dos anys més tard va ser anomenat Dictador (458 aC). Va dirigir els comicis pel judici de Volsci durant la seva dictadura.
    El 439 aC amb 80 anys, per segon cop va ser nomenat dictador i es va oposar a Espuri Meli.


    Coriolà (Caius Marcius) era fill de Vetúria.
    Se li va atribuir aquest nom perquè durant la guerra entre els volscs i romans, Corioli va ser ocupada per ell i altres homes.
    En època de molta fam a Roma, el princep grec de Sicília va enviar gra però Coriolà no va voler repartir-lo entre els plebeus i això li va suposar una condemna i desterrament. Aleshores, Coriolà es va refugiar en territori dels volscs i els va oferir els seus serveis contra Roma. Va lluitar contra els romans però finalment es va retirar de les rodalies de Roma i es va viure exiliat amb els volsc fins la seva mort.

    ResponElimina
  5. Moltes gràcies per tots els vostres comentaris i les vostres respostes al correu.
    Com heu vist, hi ha patriotes de la República i traidors...
    Però, el poeta Horaci no entra en cap d'aquestes categories ni forma part de la llegenda dels Horacis i Curiacis. Ja parlarem d'ell més endavant.

    ResponElimina